ותהינו להעלות ההרה

"ותענו ותאמרו אלי חטאנו לה', אנחנו נעלה ונלחמנו ככל אשר ציוונו ה' אלוקינו, ותחגרו איש את כלי מלחמתו ותהינו להעלות ההרה"( דברים א. מא)

כאשר נגזרת הגזרה על עם ישראל, לאחר חטא המרגלים, חוזרים חלק מהעם בתשובה ועושים מעשה: הם עולים ונלחמים כפי שה' ציפה מהם ממש רגע אחד לפני גזירת העונש על חטא המרגלים. אומנם למרות שרצונם היה לכפר על חטא המרגלים נראה שמעשיהם לא יהיו רצויים… מכיוון שה' מבהיר להם בפירוש שלא יעלו כי לא יצליחו "ויאמר ה' אלי אמור להם, לא תעלו ולא תלחמו, כי אינני בקרבכם, ולא תנגפו לפני אויביכם" (דברים א. מב) אדם שעשה טעות המבקש לעשות תשובה, ובמקום שבו הוא טעה הוא רוצה לתקן, לכאורה למה מונע הקדוש ברוך הוא ממנו את התשובה? הרי זו משמעות התיקון!

המילה תהינו לא כל כך מובנת, רש"י מפרש "אמרו לשון הן כלומר נזדמנתם". שפתי חכמים גם כן מפרש באותו כיוון, "שהייתם מזומנים לכך לעשות והוי כאילו אמרו בפירוש הן".
האבן עזרא גם כן מפרש "ותאמרו והן". לפי פירושים אלו לא מובנת תגובתו של הקדוש-ברוך-הוא… למה לא נותן להם הקדוש ברוך הוא לבצע פעולה אשר תתקן את סרחונם הקודם, במסירות נפש, מסירות שהתעוררה מעצמם, מבלי שביקשו מהם. היש תשובה גדולה יותר מזו?

לכן יש לפרש את המילה ותהינו בצורה אחרת. מפרש הדעת זקנים "מה הוא ותהינו? שהיו אומרים מטיפה נעשה הין, מדבר מועט נתמלאה סאתם. כלומר בשביל דבר מועט כעס הקדוש ברוך הוא עלינו" לפי הסבר זה מתחילים קצת להבין למה היה הכעס של הקדוש ברוך הוא: הם לא קיבלו והצדיקו עליהם את הדין אלא חשבו שהתגובה של ה' הייתה בלתי מידתית. כאשר מקבל העונש מרגיש בליבו כי העונש שהושת עליו הוא לא צודק, ולא מידתי, גם החרטה הפנימית שלו היא לא שלמה. הוא לא מצדיק עליו את הדין אלה רק חצי הדין או חלק מהדין. זהו כלל גדול בחזרה בתשובה: השלב הראשון הוא וידוי וחרטה. ללא חרטה שלמה ואמיתית גם מעשה ועמידה בניסיון לא באמת מעפרת על עוון. ועוד מסביר האור החיים הקדוש "ותזידו ותעלו ההרה ירצה לומר שלא עשו עליה להר לעוצם ההבטחה בה' כדי שיהיה להם תיקון למעוט ההבטחה והאמונה שהיה להם בה', עד שאמרו שאינו יכול חס ושלום להצילם, ולהוריש העמים, אלה בזדון עשיתם הדבר בלא מרדות והכנעה, ובקשת תיקון לפני ה'. לזה ויצא האמורי וגומר.."

מכאן מובנת התשובה למה לא נתקבלה פעולתם של ישראל לרצון לפני ה", כי תשובתם לא הייתה באמת תשובה! ולכן את המילה תהינו יש לפרש ותעיזו, מלשון תעוזה. תעוזה שלילית ולא חיובית, יותר קרובה לתזידו…כפי שמתוארת פעולתם בהמשך הפסוקים.

ה' יזכה אותנו לחזור בתשובה כנה ואמיתית וישלח משיח צדקנו במהרה בימנו. אמן.

(טל יקותיאלי. לע"נ מו"ר אבי גד בן אסתר הכ"מ)