כיוון התדר לצלילי ביקורת בונה – הכיצד?
כאשר אדם מבקר את זולתו, הביקורת מלווה בכעס, והחסימה שיוצר 'גורם הכעס' של המבקר ברגשותיו של המבוקר, היא מוחלטת. זאת גם אם המבוקר יהיה אדם בעל אישיות מיוחדת ואף נבואית, אוזניו אולי ישמעו את צלילי הביקורת, אך תוכן הביקורת לא יופנם ללבו, זאת אפילו אם המבקר יהיה בעל אישיות מורמת מעם, או אפילו הקב"ה בכבודו ובעצמו.
כדי להיווכח בכך, הבה נעיין בפרשתנו, העוסקת בדיבורם של מרים ואהרון: "וַתְּדַבֵּר מִרְיָם וְאַהֲרֹן בְּמֹשֶׁה, עַל אֹדוֹת הָאִשָּׁה הַכֻּשִׁית אֲשֶׁר לָקָח, כִּי אִשָּׁה כֻשִׁית, לָקָח. וַיֹּאמְרוּ, הֲרַק אַךְ בְּמֹשֶׁה דִּבֶּר ה' הֲלֹא, גַּם בָּנוּ דִבֵּר, וַיִּשְׁמַע ה'. "
הקב"ה פונה אליהם כדי להסביר להם את הטעות שבדיבורם: "וַיֹּאמֶר, שִׁמְעוּ נָא דְבָרָי, אִם יִהְיֶה נְבִיאֲכֶם ה' בַּמַּרְאָה אֵלָיו אֶתְוַדָּע, בַּחֲלוֹם אֲדַבֶּר בּוֹ. לֹא כֵן עַבְדִּי מֹשֶׁה, בְּכָל בֵּיתִי נֶאֱמָן הוּא. פֶּה אֶל פֶּה אֲדַבֶּר בּוֹ וּמַרְאֶה וְלֹא בְחִידֹת, וּתְמֻנַת ה' יַבִּיט, וּמַדּוּעַ לֹא יְרֵאתֶם, לְדַבֵּר בְּעַבְדִּי בְמֹשֶׁה."
ולאחר שהקב"ה הסביר להם את טעותם, נאמר: "וַיִּחַר אַף ה' בָּם וַיֵּלַךְ." הקב"ה כועס מאוד על דבריהם, עד כדי כך שמרים נענשת ומצטרעת כשלג.
כאשר מעיינים בכתובים מבחינים, שלפני שהקב"ה נתן ביטוי לכעסו, הוא הסביר להם בנעימות וברכות מה הייתה טעותם, ובמה האיש משה ונבואתו שונים מכל הנביאים ונבואתם; ורק לאחר שסיים את הסברו, הוא כעס. על הנעימות שבה נאמרו דברי הביקורת של הקב"ה, נכתב ב'ספרי' על המילים "שמעו נא": "אין נא אלא לשון בקשה. והרי הדברים קל-וחומר: ומה אם מי שאמר והיה העולם דיבר בתחנונים, קל וחומר לבשר- ודם".
גם רש"י מציין זאת: "אין נא, אלא לשון בקשה".
רבי אליהו מזרחי, הפרשן הגדול של רש"י, מוסיף דברים מדהימים ואף מחרידים: "ואף על פי שחרה בם אף ה' וילך. מכל מקום אין נא, אלא לשון בקשה. ודיבר עמהם בנחת, שאילו היו דבריו בכעס, לא היו דבריו נשמעים!".
פרשה זו מדהימה בגילויה על חוסר התועלת בבקורת מתוך כעס. כאמור, הרי אין מדובר כאן בבקורת שנאמרה לאדם רגיל, אלא לאנשים שהם אבות האומה, מגדולי הנביאים. כדי להיות נביא זקוק האדם להשתחרר מכל הכבלים של תכונותיו הטבעיות, כדברי הרמב"ם בספרו 'היד החזקה': "ואין הנבואה חלה אלא על חכם גדול בחכמה, גבור במידותיו, ולא יהא יצרו מתגבר עליו בדבר בעולם, אלא הוא מתגבר על יצרו תמיד, והוא בעל דעה רחבה נכונה עד מאד…".
אף על פי כן, מתברר שגם אדם בעל אישיות יחודית כאהרון או מרים, אם יבקרו אותו מתוך כעס, הוא לא יהיה מסוגל לקלוט ולהפנים את הביקורת, אף אם המבקר יהיה בורא עולם, בכבודו ובעצמו.
(מובא ע"י דניאל באבאייב מדברי הרב שמחה כהן שליט"א מתוך 'הביקורת בנישואין'. מוקדש לכל עם ישראל, שנזכה תמיד לכוונן עצמנו לתדר רוחני וחיובי כדי ללמוד וללמד לשמור ולעשות ב"ה)