הנהגה קשובה לעם

הסיפור המופיע בסוף פרשתנו, סיפור לשון-הרע של מרים ואהרן במשה, הוא סיפור קשה. ראשית, הסיפור קשה ברמה הפרשנית: במשה מוטחת ביקורת "על אדות האשה הכשית אשר לקח" (במדבר י"ב, א), אולם תוכנה המדויק של הביקורת אינו ברור, וכן לא ברור היחס בינה ובין הדברים הבאים לאחר מכן. היחס לגדלותו של משה המתוארת מיד במילים "והאיש משה עניו מאד מכל האדם אשר על פני האדמה" (שם, ג) לא ברור, וכן היחס לאופי נבואתו הנזכרת בחילופי הדברים בין מרים ואהרן והקב"ה: "ויאמרו: הרק אך במשה דבר ה' הלא גם בנו דבר! […]וירד ה'… ויאמר… פה אל פה אדבר בו, ומראה ולא בחידת, ותמנת ה' יביט " (שם, ב-ח).

אך הסיפור קשה גם ברמה האישית-אנושית: מרים, המתוארת עד עכשיו כאחות שניצבה מרחוק כדי להשגיח על משה בקטנותו, האחות המלווה אותו בהנהגת בני ישראל במדבר, שמנהיגה את הנשים בתופים ובמחולות על ים-סוף בזמן שמשה מנהיג את האנשים בשירת-הודיה – הכיצד מערכת היחסים בינה ובין אחיה הצעיר מתנפצת בקול תרועה רמה? היאך נוצר המשבר הקשה הזה בין שני האחים? איך מרים הנביאה הופכת למי שהשכינה יורקת בפניה, ועליה להיכלם מפניה שבעה ימים (לפחות, לפי מדרש חז"ל) מחוץ למחנה?

כדי להבין את המניעים שהובילו לדרמה האנושית המתגלה בפרשתנו, עלינו לבחון את פעולותיה של מרים יותר לעומק, החל מהימים האפלים והחשוכים של גלות מצרים בספר שמות. לפי פשט הפסוקים, מרים מתייצבת להשגיח על אחיה הקטן ב'מסעו' ביאור: ותתצב אחתו מרחק לדעה מה יעשה לו (שמות ב', ד)

ההתעניינות שלה ודאי לא נובעת מחטטנות וסקרנות גרידא; מרים מרגישה אחראית למשה, ובהמשך היא אף מוסרת את נפשה למענו: ותרד בת פרעה לרחץ על היאר… ותרא את התבה בתוך הסוף… ותפתח ותראהו את הילד… ותאמר: מילדי העברים זה! ותאמר אחתו אל בת פרעה: האלך וקראתי לך אשה מינקת מן העברית, ותינק לך את הילד (שם, ה-ז)

מרים שניגשת לבת פרעה, איננה יודעת את סוף הסיפור – היא לא יודעת איך תגיב בתו של המלך המשעבד. אין לה מושג אם בת פרעה באמת 'חומלת' על הילד, כפי שמעיד עליה הפסוק, או שהיא מזועזעת מהרעיון ש'מילדי העברים זה', מהתעוזה והחוצפה הבאות לידי ביטוי בניסיון להסתירו ולהציל את חייו. ואף על פי כן היא פונה אל בת פרעה, רק בשביל הסיכוי הקלוש שתוכל להציל את חייו של אחיה הצעיר, את חינוכו, את שיתופו והכנסתו לחיק משפחתו היהודית – כלומר, בשביל לשמור על זהותו הלאומית ועל הרוח שתנחה אותו בחייו.

מה גרם לה, למרים, להשליך כך את נפשה מנגד למען משה? חז"ל מוצאים את היסודות לכך במאורעות מוקדמים יותר, אשר גם בהם פעלה מרים בשאר רוח מעורר השראה: "וילך איש מבית לוי" (שם ב', א). להיכן הלך? אמר רב יהודה בר זבינא: שהלך בעצת בתו. תנא: עמרם גדול הדור היה, כיון שראה שגזר פרעה הרשע "כל הבן הילוד היארה תשליכהו", אמר: לשוא אנו עמלין! (סוטה יב.)

"עמלנו אלו הבנים" אנו אומרים בהגדה של פסח. המילה 'עמל' במקרא משמעותה השקעה חסר-תועלת. כשאיוב אומר "כי אדם לעמל יולד" (איוב ה', ז) הוא לא מתכוון לא לעמל תורה ולא לתורה ועבודה, אלא לחוסר-התוחלת שבחיי האדם (ויעיד על כך הפסוק הקודם, ואכמ"ל). כך גם המימרא של עמרם משקפת נקודה זו: לשוא אנו עמלין! מה הטעם להוליד בנים? אין עתיד, אין תקווה, אין תוחלת, ואין טעם להביא ילדים לעולם.

אנו מכירים את המציאות הזו מההיסטוריה הקרובה אלינו: תחת אימי השואה, כאשר אנשים נמצאים בשפל המדרגה מכל הבחינות, הדבר האחרון שאפשר לחשוב עליו הוא הבאת ילדים לעולם: בשביל מה להביא ילד? בשביל לסבול? מה הטעם להביא אותו לתקופה חשוכה ואפילה? כך אכן הסיק עמרם – לשוא אנו עמלין. על הראשונים אנו מצטערים, ואתה בא להוסיף עליהם (ראה רש"י, שמות י"ח, ב)?

ממשיכה הגמרא ומתארת: עמד וגירש את אשתו, עמדו כולן וגירשו את נשותיהן. אמרה לו בתו: אבא, קשה גזירתך יותר משל פרעה: שפרעה לא גזר אלא על הזכרים, ואתה גזרת על הזכרים ועל הנקיבות! פרעה לא גזר אלא בעוה"ז, ואתה בעוה"ז ולעוה"ב! פרעה הרשע ספק מתקיימת גזירתו ספק אינה מתקיימת, אתה צדיק בודאי שגזירתך מתקיימת… עמד והחזיר את אשתו, עמדו כולן והחזירו את נשותיהן (שם)
מרים מייצגת כאן גישה שונה, שאינה אומרת נואש. כן, גם בימים האפלים ביותר, יש תקווה. יש שוליים שאינם מוכנים לומר נואש, שיצעידו את העם קדימה, שאפשר לתלות בהם את התקווה. גם אם הדור הישן כבר חסר את הכוחות להתמודד עם המציאות העגומה – יקום דור חדש עם הכוחות הדרושים כדי להתמודד עימה. ומרים מצליחה לעודד את אביה, ולהוביל מהפך בגישה שלו ובהנהגתו את ישראל! "עמדו כולם והחזירו את נשותיהם"!

חז"ל מזהים את התנהלותה זו של מרים במקרים נוספים: את המילדות, בעלות העוצמות הרוחניות והמוכנות להקריב את נפשן ולהתנגד לגזירת פרעה למען עם ישראל, הם מזהים עם יוכבד ומרים: דתניא: שפרה – זו יוכבד, ולמה נקרא שמה שפרה? שמשפרת את הולד. דבר אחר: שפרה – שפרו ורבו ישראל בימיה. פועה – זו מרים, ולמה נקרא שמה פועה? שהיתה פועה ומוציאה את הולד. דבר אחר: פועה – שהיתה פועה ברוח הקודש, ואומרת: עתידה אמי שתלד בן שמושיע את ישראל (שם יא:)
מרים אינה מיילדת רק מכח תפקידה; יש לה חזון, יש לה שאר רוח. מרים לא נכנעת ולא מתייאשת – היא עומדת כנגד הסחף האדיר המאיים על עם ישראל כצור חלמיש.

כל זאת בניגוד למשה, שכנראה ירש יותר מהגנים של אבא שלו. בהגיע הקושי הראשון שהוא נאלץ להתמודד איתו – הוא בורח למדבר, למדין. גם לאחר מעמד הסנה, כאשר פרעה דוחה אותו ואת דבריו, ואף מקשה את העבודה על בני ישראל, מתייאש משה ופונה בטרוניה לה': למה הרעתה לעם הזה, למה זה שלחתני! ומאז באתי אל פרעה לדבר בשמך הרע לעם הזה והצל לא הצלת את עמך!(שמות ה', כב-כג)
הרמב"ן (על אתר) מביא מדברי המדרש-רבה, שלאחר מכן משה ברח למדין בפעם השנייה, לששה חודשים, ועתה משאיר שם את אשתו ובניו קודם חזרתו להמשך שליחותו. משה חסר את האמונה הבסיסית שיצליח במשימתו.

מרים, כנראה, עומדת גם כנגד ייאושו של משה, וכפי שהצליחה בזמנו להוביל את אביה לקראת שינוי-תפיסה, כך מלמדת היא גם אותו את היחס הנכון, את האמונה בגאולת ישראל ובהצלחתה.

כך בני ישראל יוצאים ממצרים בהנהגת משה. לאורך הדרך, היו משברים גם היו; אבל אלו הם משברים נסבלים, מובנים. עם עבדים שברח ממשעבדיו, ברור שיזדעק כשהללו רודפים אחריו ברכב ובפרשים, ואין מנוס אלא היישר לתוך הים. גם התלונות על האוכל והמים מובנות. משה מתנהל מול העם בתלונותיו בצורה מכילה ומבינה, מחבקת, מקבלת ואוהבת, ומגיב באורך-רוח ובסבלנות אין-קץ לבקשותיהם ודרישותיהם: מי שהוציא אותם ממצרים – צריך גם לספק את צרכיהם במדבר. מקובל!

לאחר בניית המשכן מתחיל משה לפתח ציפיות. הנה העם מתחיל בתנועה: ויהי בשנה השנית, בחדש השני בעשרים בחדש נעלה הענן מעל משכן העדת, ויסעו בני ישראל למסעיהם ממדבר סיני (במדבר י', יא-יב)
משה כבר מדמיין את מסע הניצחון בכיבוש ארץ כנען, בניית המקדש בירושלים שלא ייחרב לעולם, השלמת החזון הנבואי הגדול של השראת שכינה בארץ ישראל ובעם ישראל ומשם לעולם כולו, הבאת כל הגוים תחת כנפי השכינה וההשגחה, והכל על מקומו יבוא בשלום: נסעים אנחנו אל המקום אשר אמר ה' אתו אתן לכם… ה' דבר טוב על ישראל (שם, כט).
משה, כאמור, כבר מכין את מצעד הניצחון של הקב"ה על אויביו: ויהי בנסע הארן ויאמר משה: קומה ה' ויפצו איביך, וינסו משנאיך מפניך. ובנחה יאמר: שובה ה' רבבות אלפי ישראל (שם, לה-לו)
איזו התרגשות, איזו עוצמה, אילו ציפיות!

ואז – שבר גדול. פורענות, כלשון הגמרא בשבת (קטז.). וכי למה בני ישראל מתלוננים עכשיו? בשביל כמה אבטיחים? בשביל בשר? "הצאן ובקר ישחט להם ומצא להם, אם את כל דגי הים יאסף להם ומצא להם" (שם י"א, כב). הם מתלוננים בשביל עצם התלונה.

התלונות הללו שוברות את משה: נמאס לו, אין לו כח ואין לו סיבה להמשיך: האנכי הריתי את כל העם הזה, אם אנכי ילדתיהו, כי תאמר אלי שאהו בחיקך כאשר ישא האמן את הינק על האדמה אשר נשבעת לאבתיו! (שם, יב)
מה לי ולהם? אין לי את היכולת הדרושה 'לשאת' את העם הזה כמו תינוק, ואיני מתכוון להמשיך בכך: לא אוכל אנכי לבדי לשאת את כל העם הזה, כי כבד ממני! ואם ככה את עשה לי הרגני נא הרג אם מצאתי חן בעיניך, ואל אראה ברעתי! (שם, יד-טו)

ה' אמנם נעתר למשה ומצמצם את סמכויותיו, אך לא נעסוק כרגע באותה פרשה. מכל מקום, הרושם שעשה המקרה לא הצטמצם, אלא להיפך: משה רבנו מיואש, ואי אפשר למחות את העובדה הזו באמצעות הסתרתה בסגנים ועוזרי-סגנים.

מרים שוב רואה את אחיה המיואש, ולפניה עולים ימי בריחתו של משה למדין. היא מבטאת זאת במילים "כי אשה כשית לקח" (שם י"ב, א). אכן, גם לה נמאס: נמאס לה מהאח שחושב שהפתרון לכל בעיה הוא 'הרגני נא הרוג', האח שרוצה רק להסיר ממנו את אחריותו ולהתרחק משם. לו רק הייתה היא המנהיגה, חושבת מרים לעצמה – כבר הייתה יודעת להוכיח את העם, להחזירם לדרך הישר. היא הייתה מוכיחה אותם על פניהם, משיבה להם מנה אחת אפיים, ואומרת להם כי קשה גזירתם יותר משל פרעה! שפרעה רצה להשאיר אותם עבדים במצרים – ואתם מבקשים למות במדבר. היא כבר הייתה מלמדת את כולם לקח, ומצליחה להוביל אותם בדרך הישר, בחזרה למסלול הישיר לארץ ישראל.

מבחינה זו מקבילה מרים לכלב בחטא המרגלים, היוצא כנגד הלוך-הרוח השולט במחנה ישראל, ובלי כחל ושרק זועק שהמלך הוא עירום, ו"עלה נעלה וירשנו אתה, כי יכול נוכל לה!" (שם י"ג, ל). ואכן, חז"ל בגמרא בסוטה שם 'משדכים', פשוטו כמשמעו, את מרים לכלב: "וכלב בן חצרון הוליד את עזובה" (דברי הימים א ב', יח)… עזובה זו מרים, ולמה נקרא שמה עזובה? שהכל עזבוה מתחילתה. "הוליד"? והלא מינסב הוה נסיב לה! א"ר יוחנן: כל הנושא אשה לשם שמים – מעלה עליו הכתוב כאילו ילדה (סוטה יא:-יב)

לפי הפשט אין זה אותו כלב, עזובה אינה מרים, ומדובר בכלל בבת ולא באשה. אך לחז"ל היה חשוב לקשור בין השניים, כי באופן מהותי הם קשורים.

המדרש מלמדנו דבר נוסף: מרים היא עזובה. הכל עזבוה. היא לא משכילה להכיר בכך שפתרון במצב אחד לבעיות מסוג אחד, איננו בהכרח הפתרון היעיל למצב אחר ולבעיות מסוג אחר. כשם שדורותיהם שונים, ודעותיהם שונות – כך גם דרכי ההתמודדות עם המציאות שונות. לא כל מה שעבד עם עמרם במצרים יכול לעבוד עם בני ישראל במדבר. מרים לא מסוגלת לעכל את העובדה הפשוטה הזו, אותה מסוגל משה להבין, ולכן היא ננזפת. משה מבין שדרושה הנהגה חדשה מהדור הצעיר, הנהגה שמחוברת לעם וקשובה לבעיותיו, ומבקש לבזר סמכויות. מרים רוצה לצעוק ככלב בן יפונה בגרון ניחר מול עדה עוינת "עלה נעלה וירשנו אתה כי יכול נוכל לה" (במדבר י"ג, ל).

כלב אינו מנהיג את בני ישראל לאחר משה. מי שמנהיג את העם הוא יהושע, שהתנהלותו בחטא המרגלים הייתה שונה משל כלב, התנהלות קשובה יותר לעם. יהושע נמצא עם משה לאורך כל הדרך. הוא אמנם נער "לא ימיש מתוך האהל" (שמות ל"ג, יא)- אך זה מה שמאפשר לו ללמוד מרבו כיצד להתנהל בהנהגת עם ישראל, ולהיאסף מחוץ למחנה אל תוך המחנה ואל העם, על בעיותיו ומצוקותיו, כפי שעושה משה בסופו של דבר בקברות התאוה. לא ננתח כרגע את הדרמה עם אלדד ומידד, שטוענים שניתן להתנבא גם בתוך המחנה; אולם המסר העולה מהפרשה שם, אותו לומדים משה ויהושע, הוא שאל לה להנהגה להיות מנותקת מן העם.

~*~

הדברים נכונים גם לדורנו. עלינו להכיר בכך שהבעיות הקיימות כיום אינן הבעיות שהיו לפני דור או שניים, והפתרונות אינם אותם פתרונות. מי שרוצה באמת להשפיע על העם, ולא רק לצעוק בגרון ניחר, צריך בראש ובראשונה לפנות לזירת החינוך, רק דרכה ניתן באמת להשפיע ולהדריך את העם. לא מספיקה אידיאולוגיה נכונה, כאידיאולוגיה של מרים ושל כלב שודאי הייתה נכונה; דרושים גם כלים להפיץ אותה. דבר זה יכול להיעשות רק על ידי התחברות אל העם, והצמחת הכוחות הנכונים מתוכו לטובת פעילות רוחנית ומוסרית ראויה.

(הרב משה ליכטנשטיין שליט"א.  נשלח ע"י בית המדרש הוירטואלי שליד ישיבת הר עציון http://www.etzion.org.il/vbm)